АКТУАЛЬНО

[5]

Як позбутися цвілі (плісняви)





Серед сучасних будівельних та оздоблювальних матеріалів практично немає таких, на які не може впливати цвіль. Мікроскопічні спори присутні всюди, і тільки-но вони потрапляють у сприятливе середовище, тут же починають розростатися. Цвіль може стати збудником різних захворювань, починаючи від алергії і закінчуючи онкологічними захворюваннями. Тому видалення плісняви є важливим кроком для того, щоб зробити ваш будинок придатним для проживання.  пишеhttp://korusna.info
Причини появи цвілі
Щоб раз і назавжди позбутися плісняви, передусім необхідно визначити причини її появи. Найбільш частими причинами появи цвілі є висока вологість і нестача вентиляції. Простіше кажучи, пліснява є грибком, а він, у свою чергу, любить вологість і приміщення з поганою вентиляцією.
Якщо у вас з’явилася цвіль, то перед тим, як почати позбавлятися від неї, потрібно вирішити проблему підвищеної вологості та поганого провітрювання, інакше пліснява буде з’являтися знову і знову.
Бажано, також, улаштувати гарну термоізоляцію, що виключить промерзання приміщення, і тим самим не дати стінам відволожитися.
Засоби для видалення цвілі
Якщо плісняві плями вже з’явилися, вивести їх можна за допомогою спеціальних антисептичних засобів, які у великих кількостях присутні на полицях магазинів будматеріалів. Будь-який засіб для видалення цвілі це, перш за все, отрута. Тому працювати з такими засобами потрібно дуже обережно. Перед початком бажано уважно вивчити інструкцію по використанню.
Антисептична грунтовка
Найкращий засіб – це спеціальна антисептична грунтовка, яку можна знайти в магазинах будматеріалів. Така грунтовка виконує дві функції: допомагає позбавитися від плісняви і запобігає її появі.
Антисептичну грунтовку дуже просто використовувати, тому що зазвичай вона не потребує додавання води. У випадку, якщо ви придбали грунтовку нерозбавлену, дотримуйтесь інструкції, щоб отримати потрібний продукт для боротьби з цвіллю.
Перед тим, як почати наносити грунтовку, поверхню потрібно зачистити, використовуючи шпатель. Якщо цвіль проникла глибоко в стіну, потрібно очистити всі шари і якщо треба, дійти до бетонної плити або цегли.
Наносити грунтовку потрібно на суху поверхню і рівномірно. Зробити поверхню сухою можна за допомогою паяльної лампи. Якщо цвіль була на дерев’яній поверхні, то можна використовувати газовий пальник і навіть побутовий вентилятор.
При нанесенні грунтовки використовуйте малярську щітку. Після виконаної роботи, залиште все на 4-6 годин. Далі, якщо ви помітили залишки забруднення, їх потрібно очистити і чистою водою промити поверхню. Залишити висихати, а після цього нанести повторно грунтовку. Почекати добу доки грунтовка висохне. Тепер можна наносити фарбу або клеїти шпалери.
Відбілювач
Відбілювач може знищити практично всі види плісняви в будинку. Активним інгредієнтом в ньому, як і основою багатьох засобів для видалення цвілі, є гіпохлорит натрію. Відбілювач вступає в контакт з цвіллю і її спорами, залишаючи поверхню чистою і стійкою до повторної її появи.
Однак, використання відбілювача ефективне тільки для видалення цвілі з непористих матеріалів, таких як плитка, ванна, скло, стільниці. Пористі ж поверхні (наприклад, дерево або гіпсокартон) він не зможе повністю очистити від плісняви, оскільки хлор не проникає всередину таких матеріалів і видаляє цвіль тільки з поверхні, а її «коріння» залишається неушкодженим і цвіль може незабаром повернутися. До того ж водна основа відбілювача вбирається в матеріал, забезпечуючи ще більше вологи для її процвітання.
Також відбілювач є агресивною хімічною речовиною, що може призвести до пошкодження деяких матеріалів, які ним обробляються. Додатково він виділяє різкі пари і навіть утворює токсичні гази при змішуванні з нашатирним спиртом.
Перш ніж приступити до видалення плісняви відбілювачем, переконайтеся, що приміщення добре провітрюється. Також слід надіти гумові рукавички для захисту рук. Приготуйте суміш, змішавши 1 частину відбілювача з 10 частинами води. Отриманий розчин нанесіть на непористі поверхні з цвіллю за допомогою розпилювача або за допомогою відра та губки. Вам не потрібно промивати поверхню після цього (якщо тільки вона не використовується для приготування їжі або не контактує з дітьми чи домашніми тваринами), оскільки відбілювач буде перешкоджати росту плісняви в майбутньому.
Бура
Бура в якості засобу для видалення цвілі має багато достоїнств. Бура є натуральним продуктом очищення і не виділяє хімічних речовин та небезпечних випарів. Вона зазвичай використовується для дезодорування і очищення туалетів і стоків. Також бура використовується як інсектицид, гербіцид і фунгіцид і може бути змішана з водою в розчин для очищення плісняви, оскільки це природний інгібітор цвілі.
Пропилососьте будь-яку наявну цвіль пилососом з НЕРА фільтром (фільтр тонкого очищення), щоб зменшити кількість спор, які можуть опинитися в повітрі під час очищення. Для позбавлення від плісняви за допомогою бури, приготуйте буро-водний розчин, змішавши 1 склянку бури з 2,5 літрами води. Використовуючи жорстку щітку і цю суміш, змийте цвіль з поверхні. Потім витріть будь-яку зайву вологу і частинки плісняви, що залишилися для запобігання їх розповсюдження в повітрі після того, як поверхня висохне. Сам розчин бури змивати не потрібно, оскільки він буде перешкоджати росту нової плісняви на поверхні.
Оцет
Оцет є слабкою кислотою, він здатний знищити близько 80% різновидів плісняви. Оцет є натуральним, не токсичним і не виділяє небезпечних випарів, як відбілювач.
Щоб позбутися від цвілі вам знадобиться білий дистильований оцет, який можна придбати в найближчому магазині. Налийте трохи оцту в розпилювач без розбавлення водою, нанесіть його на цвілу поверхню і залиште приблизно на годину. Потім протріть область водою і дайте поверхні висохнути. Запах оцту розвіється через кілька годин.
Якщо ви хочете використовувати оцет для запобігання появи плісняви, розпилюйте його кожні кілька днів на проблемну область. Оцтом також можна мити кахельні та інші підлоги з твердих непористих матеріалів у ванній, якщо на них утворюється цвіль.
Нашатирний спирт
Нашатирний спирт, як і відбілювач, знищує цвіль на твердих непористих поверхнях, таких як стільниці, плитка або скло, але він не ефективний для видалення цвілі з пористих матеріалів, таких як дерево або гіпсокартон. Також нашатирний спирт є їдкою токсичною хімічною речовиною, що є ще одним недоліком його використання. Переконайтеся, що ви ніколи не змішуєте відбілювач з нашатирним спиртом, тому що при цьому виділяється газ, який є токсичним.
Щоб позбутися цвілі з використанням нашатирного спирту, змішайте його в рівному співвідношенні з водою в розпилювачі і розпиліть отриману суміш на ділянку з пліснявою. Залиште заражену область на кілька годин, потім очистіть і промийте її.
Часто засоби для очищення від плісняви містять нашатирний спирт, в цьому випадку просто слідуйте вказівкам на етикетці.
Перекис водню
Перекис водню чудово бореться з цвіллю, оскільки це протигрибковий, противірусний та антибактеріальний засіб. Перекис водню є хорошою альтернативою хлорному відбілювачу, оскільки він безпечний у використанні і не завдає шкоди навколишньому середовищу, а також не залишає токсичних решток і газів.
3% розчин перекису водню можна купити в будь-якій аптеці. Перекис водню ефективно видаляє цвіль на багатьох матеріалах, таких як одяг, підлога, сантехніка, стіни та інших предметах. Оскільки перекис водню відбілююча речовина, він може допомогти видаленню плям, що залишилися після плісняви. Випробуйте його на непомітній ділянці предмету, який ви збираєтеся очищувати, щоб переконатися, що він не змінить колір.
Для видалення плісняви залийте 3% розчин перекису водню в розпилювач і розпиліть його на запліснявілу область, так щоб вона повністю просякла ним. Залиште так на 10 хвилин, потім почистіть область для видалення всієї плісняви і плям від неї і, нарешті, протріть поверхню. Ви також можете використовувати суміш оцту і перекису для більш ефективного видалення плісняви.
Харчова сода
Харчова сода добре відома як натуральний і безпечний побутовий очищувач. Соду також можна використовувати для видалення цвілі в будинку. На відміну від інших засобів, які містять агресивні хімікати, сода є м’яким і нешкідливим засобом для вашої родини. З її допомогою також можна позбавитися від запаху плісняви, що залишився в будинку, оскільки вона дезодорує повітря. Харчова сода також вбирає вологу, щоб запобігти появі цвілі. Оцет часто використовується разом з содою при очищенні плісняви.
Додайте 1/4 столової ложки харчової соди на склянку води в пляшку з розпилювачем. Струсніть пляшку, щоб розчинити соду у воді, і розпиліть засіб на запліснявілу область. Потім за допомогою губки або щітки видаліть цвіль з поверхні і промийте її водою. Збризніть область з розпилювача знову і дайте поверхні висохнути. Це знищить будь-яку цвіль, що залишилася і запобігатиме її повторній появі. Також замість розпилювача можна використовувати шматок тканини. Змочіть тканину у воді, насипте на неї 1/4 столової ложки харчової соди і протріть нею запліснявілу область, щоб позбутися від плісняви.
Олія чайного дерева
Олія чайного дерева є найбільш ефективним з усіх природних рішень для видалення цвілі. Хоча вона і дорога, для очищення плісняви потрібна зовсім невелика її кількість. Олія чайного дерева є ефірною, тому нешкідлива для людей і домашніх тварин. Також вона є протигрибковим і антибактеріальним засобом, що сприяє позбавленню від цвілі.
Щоб позбутися цвілі, використовуючи олію чайного дерева, додайте в розпилювач склянку води і одну чайну ложку олії. Нанесіть розчин на запліснявілу поверхню і залиште. Немає необхідності промивати поверхню після обробки цим засобом – олія видалить цвіль і не допустить її повторної появи. Також можна нанести отриману суміш за допомогою ганчірки.
Олія чайного дерева має сильний запах, але він зникне через деякий час. Ви можете зберігати і використовувати приготовлений засіб протягом тривалого часу, оскільки олія чайного дерева не втрачає свою силу швидко.
Екстракт грейпфрутових кісточок
Екстракт грейпфрутових кісточок також коштує дорого, але є дуже ефективним натуральним очищувачем плісняви. Перевагою даного екстракту перед олією чайного дерева є майже повна відсутність запаху у нього. Екстракт грейпфрутових кісточок руйнує цвіль природно, також дезінфікує і дезодорує заражену область.
Щоб знищити цвіль за допомогою екстракту грейпфрутових кісточок, приготуйте суміш, змішавши 10 крапель екстракту на склянку води. Струсніть розпилювач, щоб ретельно змішати розчин, а потім розпиліть його на поверхню покриту пліснявою. Вам не потрібно змивати суміш – чим довше екстракт буде знаходитися в контакті з пліснявою, тим сильніше він знищить колонію плісняви і запобігатиме її повторній появі. Повторіть процедуру, якщо необхідне більш ретельне видалення плісняви з поверхні.
Суміш в розпилювачі буде залишатися сильнодіючою протягом тривалого часу і може бути використана знову і знову, оскільки екстракт грейпфрутових кісточок має тривалий термін зберігання.

Як позбутися цвілі (плісняви) Як позбутися цвілі (плісняви) Reviewed by віталій on 20:36 Rating: 5