АКТУАЛЬНО

[5]

Цікаві факти про п’ятницю


Найулюбленішим днем ​​тижня багато людей назвали б п’ятницю. День, коли закінчується робочий тиждень, дарує передчуття вихідних. Однак про нього знають, як не дивно, досить мало. Цікаві факти про п’ятницю покажуть, що вона може похвалитися не тільки своїм розташуванням в календарі. пишеhttp://cikavo.net
1. Назва «п’ятниця» в українській мові походить від слова «п’ять», так як вона вважається п’ятим днем ​​тижня. Однак у багатьох культурах воно походить від імен богинь, яким поклонялися древні люди. Так, в романських мовах назва походить від латинського dies Veneris (день Венери), англійське Friday має древнєанглійське коріння (день Фрігг), а в германських мовах слово утворилося від імені Фрей.
2. У багатьох країнах, де строго дотримуються іудейські і католицькі традиції, п’ятницю вважають шостим днем ​​тижня. Відповідно до Старого Заповіту, в цей день Бог створив звірів і людини. Тому він набув особливого значення. До речі, згідно з християнським вченням, Ісуса Христа стратили також в п’ятницю.
3. В ісламі п’ятниці також відводять особливу роль. В Ірані і Саудівській Аравії цей день є єдиним вихідним. При цьому тиждень тут починається в суботу.
4. Існує так званий «п’ятничний синдром» — він спостерігається лише у жителів тих країн, де вихідні припадають на суботу та неділю. Полягає він в небажанні працювати і може проявлятися різноманітно (від падіння працездатності до обману з метою звільнитися раніше).
5. П’ятницею названий один з персонажів роману Даніеля Дефо «Робінзон Крузо». Дивне ім’я пояснюється просто — саме в цей день головний герой врятував тубільця.
6. Якщо місяць починається з неділі, одна з п’ятниць потраплятиме на 13-е число. Поширене вірування, що цей день приносить нещастя, тому люди бояться починати або завершувати свої справи. У медицині навіть існує така фобія — параскаведекатріафобія.

Цікаві факти про п’ятницю Цікаві факти про п’ятницю Reviewed by віталій on 08:00 Rating: 5