АКТУАЛЬНО

[5]

“Полювання” на нерозмитнені авто: що загрожує власникам машин з іноземною реєстрацією?





Вже в кількох областях України зафіксовано випадки, коли поліція відправляє машини з іноземною реєстрацією на пункти митного контролю.
передає  politikan.net
Там від власників нерозмитнених автомобілів вимагають сплатити чималі штрафи.

Наприклад, поблизу Чернігова в поліцейську «засідку» потрапив автомобіль з литовськими номерами. Водій каже, поліцейський патруль зупинив машину без причини.

«Через відкрите вікно поліцейський вихопив у мене з рук і техпаспорт і права і пішов до машини. Каже, поїхали за нами на Ніжинський, на митний контроль. І почали вимагати гроші, п’ять тисяч гривень», – розповідає Євген Задорожний, власник авто з іноземною реєстрацією.

На пункті митного контролю Євгену пригрозили, що вилучать авто, якщо той не заплатить, бо їздити з іноземною реєстрацією – незаконно. Машину відправили на штрафмайданчик. Все це – в рамках всеукраїнського рейду по боротьбі з автомобілями на іноземних гостей.


«Були такі, у кого забирали машини, і такі, з кого хабара вимагали, щоб машину відпустили. Є автомобіль, власником якого є юридична особа, якась прибалтійська фірма, тому, наприклад, цей автомобіль має право перебувати рік безкоштовно», – розповів народний депутат Юрій Дерев’янко (позафракційний).

Дійсно, закон дозволяє тимчасове ввезення іноземного авто без розмитнення – на рік. Воно залишається оформленим на іноземну фірму, а водій-власник їздить за дорученням. Так українці масово купують старі європейські машини, а оформляють їх переважно в Прибалтиці. Все тому, що в Україні – захмарні податки і розмитнення обійдеться в кілька разів дорожче зміг авто.

«Акциз, мито, ПДВ – чим старше автомобіль, тим вищий розмір податків. Щоб повністю розмитнити авто за 2-3 тисячі доларів, потрібно заплатити від 10 до 20 тисяч доларів», – каже Дерев’янко.

Але поліція і податківці все-таки вирішили боротися з нерозмитненими автомобілями. Чиновники ситуацію поки не коментують. А власники автомобілів з іноземними номерами – продовжують страйкувати під парламентським комітетом з питань податкової та митної політики.

Голова Асоціації автоімпортерів Олег Назаренко їх не підтримує. «Автомобіль знаходиться в Україні законно, так як увіз його іноземець, але українець, який володіє цим авто, пересувається на ньому незаконно. Завтра ця литовська фірма може закритися, авто кому належить? Литовській фірмі. І людина залишається з власністю, яка на нього не оформлена», – пояснює експерт.

Зараз у парламенті зареєстрований законопроект, який пропонує дозволити власникам нерозмитнених машин платити в казну 200-300 євро і легально пересуватися по Україні протягом року. Але поки його не візьмуть, такі автовласники залишаються в підвішеному стані.
“Полювання” на нерозмитнені авто: що загрожує власникам машин з іноземною реєстрацією? “Полювання” на нерозмитнені авто: що загрожує власникам машин з іноземною реєстрацією? Reviewed by віталій on 14:22 Rating: 5