АКТУАЛЬНО

[5]

Як захистити себе від шахрайства в мережі інтернет




В час розвитку інформаційних технологій більшість людей здійснюють через інтернет масу дій: поповнення рахунків інтернету і мобільного телефону, купівля речей через онлайн-магазини, оплата комунальних рахунків, а також роботу у всесвітній павутині. Але з активністю грошових операцій в мережі почастішали випадки шахрайства в інтернеті.
У наші дні інтернет-шахрайство розвивається з величезною швидкістю. Вже існує колосальний список видів афер. Найчастіше вони будуються на таких речах, як віра людини в диво і бажання отримати щось «на халяву».  інформуєhttp://navkolonas.com
Шахрайство в мережі інтернет засноване на простодушності громадян, добровільно вчиняють дії, які ведуть до втрати своїх грошей або інших цінностей.
Методи шахрайства в інтернеті:
Прохання.
Зазвичай приходить лист, де чоловік розповідає якусь сумну історію про свою долю, тисне на жалість, просить вислати йому невелику суму.
Легкий заробіток.
Заходячи на будь-який сайт можна побачити багато пропозицій заробити хороші гроші без всяких знань і умінь, досить тільки вкласти 10 доларів, а через кілька тижнів отримаєш 1000. Так, може ці «генії в економіці» і заробляють купу грошей, але це завдяки таким простачкам, які вірять в те, що саме їх 10 доларів повернуться назад. Зазвичай такі «вкладники» йдуть ні з чим.
Блокування облікового запису.
У соціальних мережах (Twitter, Однокласники, Фейсбук, МойМир, Вконтакте та ін) зареєстровано величезну кількість людей. Дії хакерів у соціальних мережах: коли намагаєшся увійти в свій аккаунт, висвічується інформація, що на вашу сторінку не зайти — вона заблокована і для її розблокування необхідна відправка смс на відповідний номер. При відправці повідомлення з вашого рахунку знімуть непогану суму. А всього-то потрібно звернутися в службу підтримки і вам безкоштовно нададуть дані для входу на свою сторінку.
Блокування електронних гаманців. 
Багато користувачів мережі мають електронні гаманці. І ось одного разу в електронній пошті ви виявляєте повідомлення, де йдеться про те, що заблокований ваш електронний гаманець, для відновлення її роботи потрібно перейти по посиланню, зазначеної нижче і виконати введення персональних даних. Пам’ятайте, питання, що стосуються систем електронних грошей, потрібно вирішувати в службі підтримки цієї системи.
Лотерея. 
Вам прийшло повідомлення, що ви — щасливчик, який виграв приз, і щоб його отримати, вам треба спочатку відправити безкоштовне смс на вказаний короткий номер. Після цього з рахунку вашого телефону знімається велика сума. Заздалегідь перевірте вартість відправлення повідомлення, шляхом введення в пошуковик відповідного запиту.
Вакансії. 
Вас зацікавила певна вакансія, зазначена на сайті. Ви відправляєте резюме. У відповідь приходить повідомлення, що обов’язково потрібно зв’язатися з вами у телефонному режимі, і внизу повідомлення наданий номер. Якщо у вказаному номері оператор мобільного зв’язку не знайомий, краще ввести в пошукову систему запит про вартість дзвінків на такі номери. Зазвичай це дуже дорогі дзвінки.
Віруси. 
Через інтернет ваша операційна система може підхопити вірус, наприклад, блокувальника Windows. Найчастіше цей процес відбувається непомітно. А після того, як комп’ютер перезавантажили, система Windows блокується і на екрані монітора з’являється повідомлення: «терміново відправите смс на такий-то номер, інакше всі дані будуть знищені». Це шахрайство. Код розблокування можна відшукати в пошукових системах або у виробників антивірусів на сайті.
Сайти знайомств.
У всесвітній павутині ви познайомилися з цікавою людиною, і в процесі спілкування він/вона просить переслати гроші, щоб оплатити телефон, поповнити інтернет або приїхати до вас. Після цього, швидше за все, ніхто не приїде і не подзвонить.
Якщо ви зіткнулися з шахрайством в інтернеті й вирішили «не опускати руки» і домагатися правосуддя, то вам необхідно знати, куди звертатися. Адже на всі види шахрайства поширюється Кримінальний Кодекс України, і на шахрайство в мережі інтернет — у тому числі.
Куди бігти, якщо вас обдурили в мережі, і як захистити себе від шахрайства в інтернеті?
Для початку потрібно повідомити до найближчого відділення поліції, де написати заяву. Далі уповноважені органи будуть розбиратися в пригоді, і шукати аферистів.
Будьте пильні: не варто робити інвестиції в сумнівні проекти, не потрібно відправляти повідомлення на сумнівні номери і переходити за насторожує посиланнями, а також не викладайте повну особисту інформацію в соціальних мережах і не особливо вірте у віртуальну любов.
Не дозволяйте себе обдурити.
Безпечний інтернет — у ваших руках, все залежить від вас!

Як захистити себе від шахрайства в мережі інтернет Як захистити себе від шахрайства в мережі інтернет Reviewed by віталій on 07:11 Rating: 5