АКТУАЛЬНО

[5]

“Батя все розрулить”: як українські чиновники балують своїх дітей

Куми, фаворити і діти-мажори сьогодні являють собою елітарний прошарок українського суспільства. 



Буквально на днях стало відомо, що син глави СБУ Василя Грицака Олег призначений начальником відділу прокуратури Київської області, повідомляє http://korupciya.com
Поза всякими сумнівами, Олег Грицак, який працював раніше заступником прокурора Святошинського району столиці, – людина талановита, перспективна і його неодмінно чекає блискуча кар’єра.
Однак Грицак-молодший очолив в прокуратурі області відділ нагляду за додержанням законів органами СБУ. Того самого СБУ, яке очолює його тато. Це дуже оригінально.
Приблизно така ж система побудована в Саудівській Аравії, де принци однієї сім’ї очолюють всі силові відомства. Зручно, безкомпромісно, незаангажовано.
Діти-мажори в українських реаліях – явище давнє, але саме при Вікторі Ющенку вони почали переходити в ранг таких собі небожителів, які живуть в окремому від усіх інших вимірі.
“Син Бога” Андрій Ющенко (мем вдало придумав тоді ще журналіст Сергій Лещенко) не переступав межу політико-офіційного поля.
Він не був ані депутатом, ані високопоставленим чиновником, проте саме Андрій у масовій свідомості заклав архетипи бидло-мажора з усіма вихідними скандалами, поведінкою і безмежним хамством.
Однак справжній сімейний треш почався вже при регіоналах, які втратили береги реальності, а тепер дивуються, чому до них до 2013 року накопичилося стільки ненависті.
Тренд на таку поведінку заклав екс-президент України, а сьогодні “Ах Який Свідок” Віктор Янукович. У парламенті за молодшим сином Януковича – Віктором (потонув на Байкалі минулого року) – застовпили депутатське місце.
Законодавчою ініціативою молодший Янукович особливо не зловживав, здебільшого захоплювався гонками і, за спогадами людей, які близько знали його, в цілому був незлобивим хлопцем.
Інша річ, що бути “незлобивим хлопцем” – це не зовсім професія, однак Віктор Федорович, мабуть, вважав інакше.
І зовсім інше місце в сімейній олігархії посідав старший син Януковича – Олександр, відомий у певних колах більше як Саша Стоматолог.
Олександр Янукович “кошмарив” в Україні все, що тільки можна, і багато в чому його безмежні апетити призвели до того, що потім отримало назву “Євромайдан”.
Хоча треба визнати, ніяких офіційних статусів за Олександром Януковичем не значилося.
Також відповідно до “регіональної” моди підтягнув у парламент свого сина прем’єр-міністр Микола Азаров.
Його син Олексій пройшов по 47-му виборчому округу в Донецькій області, центром якого було сьогодні добре відоме місто Слов’янськ.
Азаров-молодший особливо нічим не запам’ятався в парламенті і не запам’ятався на своєму окрузі, в тому числі навесні 2014 року, коли багато виборців хотіли б почути його думку з приводу подій, що відбувалися. 
Зараз Олексій літає між Віднем і Москвою, займаючись куди більш звичною для себе бізнес-діяльністю.
Депутат від Партії регіонів з дуже цікавою біографією Анна Герман проштовхнула свого (нині покійного) сина Миколу в заступники міністрів МНС, яке тоді очолював її приятель Нестор Шуфрич.
Скандальне призначення тоді викликало не менше пересудів, ніж сьогоднішня малолітня креатура Арсена Авакова в образі любительки фотографуватися ню – заступник міністра МВС Настя Дєєва.
У іншого народного депутата від Партії регіонів, Володимира Ландіка, син Роман робив успішну кар’єру в Луганську – був депутатом міськради, очолював відповідну фракцію, розміщував у ФБ спільні фото з Віктором Федоровичем і не поспішаючи (враховуючи жорсткий конфлікт з кланом Єфремова в області) йшов до успіху.
А на всю країну Ландік-молодший прославився після відвідування ресторану “Баккара”, де він не дуже впевнено застосував бійцівські прийоми до однієї з відвідувачок закладу.
Зараз це звучить майже неймовірно, але поряд з Врадіївкою, вбивством Оксани Макар в Миколаєві, а також розстрілом охорони в ТЦ “Караван”, історія з Ландіком була найбільш скандально-популярною в домайданній Україні.
Але пройшов Майдан, а принципово нічого з мажорами у владі не змінилося. Хіба що цинізм став трохи більш позамежний, адже начебто проти методів старої влади Майдан і виходив. Та в резуьтаті змінилися тільки вивіски на кабінетах.
Петро Порошенко повторює всі базові ходи свого “попередника” Віктора Януковича у всьому, що стосується кар’єрного шляху свого сина Олексія.
За часів, коли Петро Олексійович очолював українське МЗС, Порошенко-молодший працював віце-консулом торговельної місії в Шанхаї. А на останніх парламентських виборах Олексій вже зайняв депутатське крісло.
Ніби й має право, але Януковича за точно таке ж право три роки тому таврували ЗМІ.
Щоправда, прем’єр-міністри у постмайданної влади виявилися молодшими, а тому ні Арсеній Яценюк, ні Володимир Гройсман своїх дітей у політ-чиновницькій тусовці об’єктивно засвітити ще не встигли. Проте чиновники рангом нижче вже відзначилися.

Син народного депутата Сергія Пашинського трудиться на керівній посаді в “жирному” за нинішніми мірками “Спецтехноекспорті”. Інші топові політики нової влади потрапляли неодноразово зі своїми дітьми в скандальні ситуації.
Так, син глави МВС Арсена Авакова Олександр був втягнутий у скандал із закупівлею для силових відомств рюкзаків за дуже специфічною ціною. 
Скандал на даному етапі вдалося звести на нівець, а компрометуюче відео із сином глави МВС трансформувалося в бородату крилату фразу з 90-х – “людина, схожа на генерального прокурора”.
Переслідують скандали і сина балакучого Генпрокурора Юрія Луценка – Олександра.
Вперше про Луценка-молодшого світовим ЗМІ, зокрема німецьким, стало відомо у 2009 році, коли Юрій Луценко на посаді глави МВС влаштував дебош у Франкфуртському аеропорту. Там же був присутній і син міністра.
Оскільки в тата був дипломатичний паспорт, німці змогли взяти кров на наявність алкоголю тільки у Луценка-молодшого.
Аналіз виявив 3 проміле алкоголю в крові, що за медичними параметрами відповідає таким характеристикам:
втрата здатності до розуміння; зниження чутливості; ступор.
Вдруге Луценко-молодший потрапив у ЗМІ у зв’язку зі смертельним ДТП в Києві, що сталася 9 лютого 2009 року. Згідно з офіційною версією, в автомобіль Олександра Луценка із зустрічної смуги влетів “Ланос”, водій якого – співробітник міліції – загинув на місці.
Цього разу алкоголю в крові Луценка-молодшого знайдено не було і, відповідно до проведеного розслідування, провина за ДТП повністю лежить на водієві “Ланоса”.
Очевидно, що батьки хочуть бачити своїх дітей успішними і щасливими. Очевидно також, що батьки зі статусом – політичним, фінансовим, медійним – використовують свій статус для просування своїх дітей.
Це навіть не загальносвітова норма, а суть самої людини, яка розглядає сім’ю як первинну суспільну одиницю. Але в демократичному суспільстві сімейну поруку обмежує закон, який один для всіх.
В Україні ж закон тільки для лохів і терпил. Тому що Україна – це країна розвиненого непотизму.
“Батя все розрулить”: як українські чиновники балують своїх дітей “Батя все розрулить”: як українські чиновники балують своїх дітей Reviewed by віталій on 06:51 Rating: 5