АКТУАЛЬНО

[5]

Як зробити погріб своїми руками


Життя у власному будинку має чимало переваг перед життям у квартирі. І на тлі всього іншого ще один позитивний момент життя в приватному будинку — це можливість обладнання та використання погребу. Протягом багатьох століть погріб в будинку використовується для однієї і тієї ж мети — тривалого зберігання великої кількості продуктів. У погребі можна зберігати продуктові запаси і для щоденного використання і заготовлені про запас. Особливо зручно зберігати в погребі овочі: картоплю, моркву, капусту та інше.
Незважаючи на сучасний прогрес, величезна кількість господинь в нашій країні щорічно роблять заготовки та консервації, які найкраще зберігати в погребі. І навіть ті, хто сьогодні не обтяжує себе річною консервацією, часто зберігають у погребі як мінімум тижневий запас продуктів, придбаних в магазинах. Крім того, наявність погребу в будинку сприяє економії на розмірах холодильника, так як при цьому відпадає необхідність зберігати в ньому велику кількість продуктів. Так само останнім часом стало модним обладнувати в приватних будинках винні погреби, в яких зберігають пляшки й бочки з вином.
Саме для того, щоб забезпечити правильне і тривале зберігання продуктів в погребі, його будівництво слід проводити з дотриманням певних правил і норм. Неправильно обладнаний льох може стати абсолютно марним, оскільки продукти в ньому будуть швидко приходити в непридатність. Основні принципи будівництва будь-якого погребу — це надійний захист від зовнішньої і ґрунтової вологи і в той же час хороша вентиляція. Саме ці дві умови забезпечать такий мікроклімат в погребі, при якому продукти довго будуть зберігати свою свіжість і аромат, тому сьогодні ми розглянемо Як зробити погріб своїми руками?
Завжди існує можливість побудувати погріб окремо від будинку. Однак найчастіше його передбачають ще на етапі проектування житлового будинку прямо під ним. Це дозволяє значно заощадити місце на ділянці і в той же час зробити доступ до льоху більш зручним. Погріб часто будуюь під гаражем, побутовими приміщеннями або прямо під кухнею.
Можливіть обладнати погріб залежить від типу ґрунту на ділянці і рівня ґрунтових вод. Вони повинні розташовуватися на рівні не менше 0,5-1 метри від рівня майбутньої підлоги. Для того щоб це визначити перед будівництвом будинку необхідно провести гідрогеологічні дослідження, пробурити розвідувальні свердловини. Робити це слід або навесні або восени, коли настає період затяжних дощів. У разі ж, якщо ґрунтові води знаходяться дуже близько, рекомендується обладнати надземний або напівзаглубленний льох, оскільки будівництво підземного погребу в такому випадку потребуватиме значних фінансових вкладень.
Роботи з будівництва будинку з погребом найкраще проводити влітку, коли грунт найбільш висушений. Котлован при цьому слід виривати довжиною і шириною на 20-40 см більше, ніж розміри передбачуваного льоху. Такий запас необхідний для того, щоб провести якісну гідроізоляцію даного приміщення.

Підлога погребу

Підлога погребу фото
Будь-яка підземна будова, і зокрема погріб, має володіти високою стійкістю до навантажень і бути захищеним до впливу вологи. Для сухих ґрунтів достатньо буде укласти на дно котловану ущільнення з піщано-гравійної суміші. Якщо ж відстань до ґрунтових вод невелика, то в такому випадку на дно котловану укладають шар щебеню або битої цегли товщиною не менше 7-10 см. Цей шар ретельно утрамбовують і заливають бітумною мастикою. При будівництві погребу на вологих ґрунтах основу виконують у вигляді армованої цементної стяжки. Залитій підлозі необхідно дати як мінімум тиждень для просихання. Причому, щоб уникнути занадто швидкого просихання, поверхню стяжки накривають поліетиленовою плівкою.
Такі покриття, як цементно-піщане, піщано-гравійне або бетонне цілком може служити в якості чистової підлоги. При бажанні її додатково покривають кладкою цегли в половину блоку або керамічною плиткою. Так само для цього підійде плитковий або рулонний лінолеум. Для будівництва погребу досить часто віддають перевагу дерев’яним полам. Для цього слід використовувати добре оброблену антисептиком деревину. Колоди, скріплені будівельними скобами, укладають на дно погребу. Поверх них можна прибити лаги товщиною 5-10 см і потім укласти дерев’яні дошки 30-40 мм завтовшки. Таким чином, можна влаштувати досить зручну підлогу, яка буде добре вентилюватися.

Стіни погребу

Стіни погребу фото

Стіни в погребі виконують з дерева, цегли або бетону. Для цього підійде тільки червона добре обпалена цегла. ЇЇ укладають таким чином, щоб від стін до ґрунту залишався зазор в 10-25 см, який необхідний для укладання гідроізоляції. Для сухих ґрунтів кладку стін виконують в одну цеглину, для ґрунтів з підвищеною вологістю — в дві-три цеглини. Під час робіт слід уважно стежити за горизонтальними і вертикальними кладками. По кутах погреба фахівці рекомендують викладати стовпчики квадратного перетину, які забезпечать стінам підвищену міцність.
Монолітні бетонні стіни в погребі виконують з бетону марки М50 або М100. Вони особливо підходять для вологих пухких ґрунтів. Опалубку для цього роблять шириною 10-25 см і висотою близько 50 см. Розчин слід готувати в таких кількостях, щоб використовувати його протягом години. Під час заливки бетону його потрібно постійно утрамбовувати. Наступний ярус стіни заливають після того, як схопиться попередній. При бажанні в бетонну суміш для стін погребу додають щебінь або бій червоної цегли. Це зробить стіни більш міцними і стійкими до механічних навантажень. Для цього так само проводять армування стін під час заливки бетону. Готові бетонні стіни погребу слід додатково покрити цементним розчином або мастикою.
При будівництві погребу на вологих ґрунтах рекомендується провести додаткову гідроізоляцію підлоги і стін будови. Для цього чудово підійде руберойд, який укладають на днище погребу перед будівництвом чистової підлоги і в зазор між конструктивною і ґрунтовою стіною. У ролі гідроізоляції може так само служити шар глини. Обробку стін і стелі в погребі можна виконати у вигляді шару шпаклівки або штукатурки.
Перекриття погребу
Перекриття погребу з цегляними або бетонними стінами зазвичай влаштовують із залізобетонних пустотних плит. Такий матеріал сприяє хорошій тепло — і звукоізоляції за рахунок наявності в ньому пустот. До того ж він не надто важкий, тому навантаження на стіни погребу мінімальні. На плити перекриття укладають шар гідроізоляційного матеріалу, а потім укладають теплоізоляційний шар, наприклад з керамзиту, перлітового піску, пінопласту або шлаку. Крім перекриттів з плит, для цегельного або дерев’яного льоху підійде перекриття по металевих або дерев’яних балках.

Вентиляція погреба

Вентиляція погреба фото
При влаштуванні перекриттів погребу не потрібно забувати, що в них необхідно залишати отвори для вентиляційних труб. Після того, як погреб готовий, його необхідно ретельно провітрити протягом не менше 2-3 днів. Температура в погребі повинна перебувати на рівні 2-6 С, оптимальна вологість повітря для зберігання продуктів 80-95%. Забезпечити такі умови в погребі допоможе хороша теплоізоляція і вентиляція.
Для вентиляції в погребі встановлюють дві труби, які розташовують у різних кінцях приміщення. Одну таку трубу виводять по стелі, а другу на рівень 50-60 см. від підлоги. Таким чином забезпечується природний приплив і витяжка повітря в погребі. Необхідна перетина труб розраховується виходячи з 20 см. на кожен квадратний метр погребу. Слід зауважити, що витяжну трубу від стелі слід виводити трохи вище, ніж приточну. Краще, якщо в трубах вентиляції погребу будуть встановлені заслінки. Так можна буде регулювати повітрообмін і вологість у даному приміщенні. Вентиляційні труби бажано обернути теплоізоляційним матеріалом, щоб в холодну пору року в них не утворювався конденсат і іній.
Навіть за правильно обладнаним погребом слід належним чином доглядати. Потрібно стежити за температурою і вологістю повітря всередині погребу. Так само мінімум раз на рік, краще влітку, погріб потрібно як слід провітрювати і висушувати. Щоб уникнути розведення в погребі комах і гризунів раз на 2-3 роки приміщення потрібно дезінфікувати. Для цього найкраще обробляти підлогу і стелю гашеним вапном, а полки виносити на вулицю і промивати мильною гарячою водою.

Відео: Як зробити погріб власноруч


Як зробити погріб своїми руками Як зробити погріб своїми руками Reviewed by віталій on 07:22 Rating: 5