АКТУАЛЬНО

[5]

ЧИМ НАС ЩЕ ЗДИВУЄ РАДА: за що встигнуть проголосувати нардепи цього тижня




«Бюджетні торги, як на базарі»: що залишилося прийняти Раді до нового року.

Головні питання тижня – бюджет і податкова реформа пишеhttp://politikan.net
Головні закони приймуть, щоб не збиратися позапланово під час свят.
Після двотижневої перерви нардепи сьогодні повернуться до сесійної зали.
Нинішній пленарний тиждень обіцяє стати одним з найспекотніших за останній час – ВР має ухвалити бюджет на 2017 рік і внести зміни до Податкового кодексу.
БЮДЖЕТ. Ще в середині листопада спікер ВР Андрій Парубій пообіцяв, що парламент вийде на прийняття бюджету 8 грудня тобто вже в цей четвер.
Однак вчора, на засіданні погоджувальної ради, він, зачитуючи порядок денний, так і не згадав про бюджет, зробивши наголос на законопроектах з нацбезпеки і транспорту.
На думку представника бюджетного комітету Івана Крулько, в четвер парламенту не вдасться протягнути бюджет на друге читання.
«Цього не станеться, поки не будуть проголосовані зміни до Податкового та Бюджетного кодексів, які впливають на дохідні та видаткові частини бюджету. На порядку ці закони стоять на вівторок», – відзначає він.
Однак нардеп від БПП Ніна Южаніна вважає, що якщо вдасться дати зелене світло бюджетим законопроектам, то і у самого держкошторису до кінця тижня з’явиться шанс.
Йдеться про чотири норми, які за розкладом стоять сьогодні. Одна з них, зокрема, дозволяє подати прогноз держкошторису не через місяць після публікації закону про бюджет, як зараз, а до першого квітня. Це дозволить відстежити надходження і витрати нового бюджету більш ефективно.
Крім того, за нього Кабмін отримує право розподіляти резервні гроші на медицину і освіту. А ось зміни до Податкового кодексу мають на увазі зниження вдвічі штрафів, якщо платник податків порушив термін або правила оплати зборів (з 5100 грн до 2250 грн).
При цьому, за словами жителя півдня, проблемним залишається питання акцизної політики. Зокрема, Мінфін пропонує залишити для сигарет акциз в 30%, а для міцного алкоголю 20% замість 12% для всіх підакцизних товарів, які пропонує Податковий комітет ВР.
Політексперт Володимир Фесенко каже, що для прийняття бюджету голоси є. Він нагадав, що Парубій готовий провести два пленарні тижні підряд, щоб не збирати парламентарів на святах.
«Але навіть якщо бюджет на цьому тижні не приймуть, то не буде ніякої трагедії. Ми спостерігаємо банальну ситуацію для нашого парламенту – бюджетні торги. Як на базарі:» Дорого, брати не буду «. Тому в залежності від того, як швидко в ВР знайдуть компроміси, буде залежати, коли приймуть бюджет «, – резюмує Фесенко.
ВІЙСЬКОВІ І ТРАНСПОРТ. Однак, щоб приступити до бюджетних і податкових питань, нардепам потрібно буде розібратися з блоками з нацбезпеки і транспорту. Сьогодні ВР повинна «здолати» сім законопроектів, серед яких норма, що скасовує збереження робочих місць для тих українців, які після мобілізації вирішили залишитися на контрактну службу.

Також парламентарії повинні сказати останнє слово щодо створення Єдиного реєстру військовослужбовців, який, зокрема, дозволить ідентифікувати загиблих і зниклих без вести солдатів.
А ось вже в четвер нардепи займуться українським транспортом. Так, серед питань стоїть законопроект про дорогах оборонного призначення. Це дороги, що з’єднують військові об’єкти, які в умовах воєнного часу будуть служити для евакуації населення і пересування бойової техніки. При цьому в умовах воєнного стану звичайному транспорту ними буде заборонено користуватися. Складатися вони будуть на балансі у держави.
Також розглянуть нардепи документ про внутрішній водний транспорт, який встановлює розміри берегової лінії і робить її повністю безкоштовною для користування.
Виступаючи на погоджувальній раді, Парубій пообіцяв також, що в четвер ВР спростить видачу дозволу на затримання, арешт і взяття під варту нардепів. За його словами, апарат парламенту вже підготував такий законопроект.
Крім того, ще одну версію пообіцяли представити в «Самопомочі». Спікер поскаржився, що в чинній системі проходить дуже багато часу з моменту подання ГПУ до рішення ВР.
Нагадаємо, що такі обіцянки з вуст Парубія звучали ще в липні, під час епопеї із затриманням нардепа Олександра Онищенка.
«Ніхто не буде зараз за таке голосувати. Для цього просто немає умов. Це можна було б провернути, якби сильний уряд змогло продавити рішення. Але для цього потрібно, щоб політичний процес і парламент керувалися кимось вручну. А у нас зараз Рада не керується вручну, вже не знаю, добре це чи погано. У такій ситуації депутати не будуть голосувати проти себе, і не буде різниці, звідки вони. У них є корпоративна солідарність «, – говорить політолог Вадим Карасьов.
ЧИМ НАС ЩЕ ЗДИВУЄ РАДА: за що встигнуть проголосувати нардепи цього тижня ЧИМ НАС ЩЕ ЗДИВУЄ РАДА: за що встигнуть проголосувати нардепи цього тижня Reviewed by віталій on 13:46 Rating: 5