АКТУАЛЬНО

[5]

"Жодних виборів на території України в присутності окупаційних військ бути не може" - Геращенко про заяви німецького посла




Віце-спікер ВР наголосила, що з боку посла Німеччини провокативні заяви, які підігрують агресорові, лунають не вперше.

"Разом із колегами висловлюю обурення заявами посла Німеччини Ернста Райхеля, що вибори на Донбасі можуть пройти і за присутності російських військ. Вимагаємо пояснення і спростування!" Про це пише у своєму Fаcebook віце-спікер ВР, нардеп Ірина Геращенко, передають , продовжуючи:

1. Висловлена послом позиція є недипломатичною й образливою для України та українців, вона зроблена в дні, коли Украіна відспівує найкращих наших хлопців- воїнів, що захищають зокрема і право посла сидіти в безпеці в Києві й роздавати інтерв'ю.

2. Ця позиція суперечить мінським угодам, їх першочерговому безпековому блокові, який вимагає негайного припинення вогню та виведення іноземних військ. Німецьких військ на Донбасі немає, а от російські є, вони є іноземними, Україна – не Росія, й ці війська мають піти геть.

3. Вибори на Донбасі мають проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ, ці правила встановлює не посол, а саме ця організація, там є чітко виписані безпекові критерії. І тому жодних виборів у незалежній Україні й на жодній територіі незалежної України за присутності окупаційних військ бути не може. Ці вибори можуть пройти тільки за українським законодавством, організовані відповідними українськими структурами, а не окупаційними чи кремлівськими маріонетковими.

4. Ці заяви суперечать офіційній позиції Німеччини та канцлерки Ангели Меркель, якій ми дякуємо за послідовну підтримку суверенітету і незалежності України.

5. Це не перше некоректне, недипломатичне, публічне висловлювання посла, яке відверто підігрує окупантові, РФ, подібними заявами. Й ми очікуємо жорсткоії реакціі украінського МЗС на ці заяви. Та й німецького також. Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед усіх політичних сил, що формують парламент незалежноі України.

6. Принагідно хочу звернутися до інших шановних дипломатів, деякі з них також іноді дозволяють давати поради Україні в недипломатичний спосіб (у соцмережах коментувати законопроекти, вимагати щось прийняти чи не приймати тощо). Шановні колеги- дипломати! Ми щиро шануємо вашу роботу, вашу підтримку України, ваші поради. Але й від вас очікуємо чіткого розуміння: Україна – незалежна і суверенна держава, яка має повне право на самостійне визначення своєї внутрішньої та зовнішньоі політики.

І, наостанок, ми чекаємо тепер посла в Авдіївці, Красногорівці, Широкині, Мар'інці – на власні очі " промоніторити" готовність Донбасу до виборів під обстрілами з російських "Градів". Бо поки що далі тилового й безпечного Слов'янська (й то разом із мінстром Штайнмайєром), посол не бував.

Обурена. І тим більше на цьому контрасті з послом дякую тим представникам Німеччини, які усвідомлюють ризики заплющувати очі на агресію, які бували на Донбасі – й пані Ребеці Гармс, і пані Марілуізі Бек.

І тим великим німецьким політикам, що, підтримуючи мінські угоди й вимагаючи від РФ припинити агресію, таким чином захищають і безпеку Європи. Дякуємо за це пані канцлерці Ангелі Меркель, майбутньому президентові ФРН Франкові-Вальтеру Штайнмайєрові та колишньому президентові Європарламенту Мартінові Шульцу.
"Жодних виборів на території України в присутності окупаційних військ бути не може" - Геращенко про заяви німецького посла "Жодних виборів на території України в присутності окупаційних військ бути не може" - Геращенко про заяви німецького посла Reviewed by віталій on 18:01 Rating: 5