АКТУАЛЬНО

[5]

На умовах Росії: озвучені два сценарії «повернення» Донбасу Україні





Росія опрацьовує два варіанти того, як повернути Донбас під контроль України, нав’язавши при цьому Києву свої умови.
передає     politikan
Таку думку в інтерв’ю Online.ua висловив експерт із загальноросійських і регіональних питань Георгій Чижов.

Він наголосив, що Україні на даному етапі конфлікту важливо не піддаватися на спільний тиск Росії і західних партнерів і не створювати псевдофедерацію за боснійським зразком: з частин, які ненавидять один одного і блокують один одному можливість руху хоч куди-небудь.

«Так, можливо, через 10 років повернути ці території буде ще складніше, ніж зараз. Але сьогодні для України важливо не втягнутися у велику війну і не погодитися на згубні для майбутнього країни варіанти миру», — сказав Чижов.

Також політолог прокоментував слова заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки про те, що восени 2017 року почнеться процес повернення окупованих територій Донбасу.

«Не розумію, що він має на увазі. Слово «повернення» може означати, що завгодно, включаючи насильницьке всунення частини Донбасу на кремлівських умовах. Побачимо», — зазначив Чижов.

За його словами, для російського керівництва завдання-максимум — сформувати аналог Боснії і Герцеговини після Дейтонських угод.

«Щоб один або два суб’єкта входили до складу України чисто формально, зате мали можливість блокувати будь-яку зовнішньополітичну ініціативу. Завдання-мінімум, думаю, скромніше — повернути території на більш прийнятних для Києва умовах, які, тим не менш, повинні дозволити Москві зберегти обличчя», — вважає політолог.

Він вважає, що умови повернення Донбасу будуть обговорюватися із президентом США Дональдом Трампом. Водночас експерт припускає, що керівники Франції і Німеччини готові схвалити будь-яке рішення, яке покладе край війні, але на повне ігнорування думки української сторони вони не підуть.

«Тому слід очікувати спроб Кремля більш-менш елегантно позбутися підконтрольної йому частини Донбасу. Якщо це не вдасться, ситуація залишиться приблизно такою, яку ми спостерігаємо сьогодні», — резюмував Чижов.
На умовах Росії: озвучені два сценарії «повернення» Донбасу Україні На умовах Росії: озвучені два сценарії «повернення» Донбасу Україні Reviewed by віталій on 13:38 Rating: 5