АКТУАЛЬНО

[5]

75 РОКІВ ТОМУ ПОЧАЛОСЯ ВИВЕЗЕННЯ УКРАЇНЦІВ НА ПРИМУСОВІ РОБОТИ ДО НІМЕЧЧИНИ





За приблизними підрахунками, 1,7–2,4 млн українців були вивезені у Німеччину. 75 років тому розпочалося примусове вивезення населення України в Німеччину, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП. Із часів використання рабської праці примусові роботи в Німеччині під час Другої світової війни були наймасовішим застосуванням праці іноземців в економіці окремої держави. За приблизними підрахунками, 1,7–2,4 млн українців були вивезені у Німеччину.
Перебуваючи на роботах у Третьому райху, “остарбайтери” виснажливо працювали, голодували, помирали від інфекційних хвороб і виснаження. Міжнародний військовий трибунал у Нюрнберзі у 1946 році визнав примусову працю іноземців, яку використовували в нацистській Німеччині, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права. Для вшанування цієї трагічної річниці 18 січня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні (Київ, Лаврська 27) пройдуть пам’ятні заходи: 12:00: «Остарбайтери» – музейна рефлексія в експозитарному просторі.

Презентація музейної колекції та нових досліджень проблеми заступником генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Любов’ю Легасовою Спогади Надії Слєсарєвої та інших колишніх “остарбайтерів”. 12:30: Українці на примусових роботах у нацистській Німеччині. До історії проблеми.


Виступи: Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича Президента Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» Ігоря Лушнікова Завідувача відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України Олександра Лисенка Дослідника історії Другої світової війни, колекціонера Дмитра Піркла 14:00: «Музейна платформа історика». Зустріч із науковим співробітником Інституту історії України НАН України Тетяною Пастушенко. Тема: «Українські примусові робітники в нацистській Німеччині. Довгий шлях до визнання».

Також під час заходу відбудеться показ документальних свідчень українських примусових робітників. Вхід вільний. Подія у Facebook за посиланням. Організатори: Національний музей історії України у Другій світовій війні, Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАН України, громадська організація Міжнародний фонд “Взаєморозуміння і толерантність”
75 РОКІВ ТОМУ ПОЧАЛОСЯ ВИВЕЗЕННЯ УКРАЇНЦІВ НА ПРИМУСОВІ РОБОТИ ДО НІМЕЧЧИНИ 75 РОКІВ ТОМУ ПОЧАЛОСЯ ВИВЕЗЕННЯ УКРАЇНЦІВ НА ПРИМУСОВІ РОБОТИ ДО НІМЕЧЧИНИ Reviewed by віталій on 12:28 Rating: 5