АКТУАЛЬНО

[5]

Монтаж арки з гіпсокартону: інструменти та матеріали





Якщо ви хочете змінити інтер’єр вашої квартири, то арка буде відмінним способом вирішення.
Арку можна встановити між кухнею і передпокоєм, відокремити зал від вітальні.

Сьогодні арочні конструкції з ГКЛ прикрашають майже кожну квартиру. Арка може зводитися і на вікнах. Монтаж арки з гіпсокартону вимагає наявності деяких інструментів і матеріалів. Можуть знадобитися для роботи:
Інструменти і матеріали


Для монтажу арки своїми руками слід приготувати необхідні інструменти заздалегідь.
перфоратор;
шуруповерт;
лобзик;
макетний ніж;
монтування;
ножівка;
металеві напрямні UD-27 (2-3 штуки по 3 метри);
саморізи по гіпсокартону (з запасом близько 100 штук);
дюбель-шурупи (30-50 штук);
гіпсокартон (2 прямокутника довжиною і шириною, рівними довжині і ширині арки);
шпатель;
шкурка;
шпаклівка;
ножиці для різання металу;
валик голчастий.

Повернутися до змісту
Порядок виконання роботи

Крок перший. Акуратно зняти з допомогою монтування полотно дверей і дверну коробку. У дверях нової конструкції дверна коробка кріпиться саморізами. Знімається з допомогою шуруповерта. Необхідно врахувати, що саморізи можуть бути заховані під дверні петлі і замкові свердловини. Коробку старих дверей іноді доводиться перепиливать ножівкою.


Прикрутіть профільні рейки по верхній частині прямокутного отвору, на які закріпіть нержавіючий каркас арочної форми.

Крок другий. Свердління перфоратором отворів на стіні для кріплення металевих направляючих. На них буде триматися каркас арки. Крок отворів близько 10 див. Далі йде установка напрямних, розрізаного на шматки необхідної довжини. Два відрізки кріпляться на стіну вертикально і один зверху горизонтально. Повинна вийти конструкція, що нагадує букву «П».

Від краю стіни напрямні повинні відстояти на 13-15 мм. Цей розмір складається з товщини ГКЛ і припусків на шпаклівку. Для кріплення використовуються нейлонові дюбелі діаметром 6 мм і саморізи по дереву розміром 3,5х41 мм. Довжина їх може бути трохи більше. Це залежить від стану стіни. Після кріплення напрямних до стіни каркас можна вважати готовим. При досить великих розмірах арки можна для додання більшої міцності зміцнити каркас перемичками. Вони встановлюються між напрямними. Їх можна вирізати з будь-якого металевого профілю. Кріпляться вони на відстані від 7 до 15 см один про одного. Такий каркас прослужить значно довше.


Капелюшки саморезов слід втопити на глибину приблизно в 1 мм.

До напрямних саморізами прикручуються підготовлені листи ГКЛ. На цій стадії знадобляться самонарізи для металу 3,2х25 мм. Вони закручуються на відстані близько 10 см один від одного. Капелюшки саморезов слід втопити на глибину приблизно в 1 мм. На закріплених аркушах залишається зробити розмітку і лобзиком випиляти напівкола майбутньої арки.

Розмітку і випилювання можна зробити перед кріпленням ГКЛ до напрямних. Зручно користуватися для розмітки заздалегідь вирізаним картонним шаблоном. До утворився дуг кріпляться напрямні. Вони можуть бути готові, куплені в магазині, можуть бути саморобні. Для саморобних направляючих заготівля надрізається через кожні 3-5 см. Після цього їй можна надати будь-яку форму.

Останній крок. До отриманих дуг саморізами прикручується відрізок гіпсокартонного листа прямокутної форми по довжині і ширині дуги. Найкраще цю деталь зробити з шматка ГКП завтовшки 9,5 мм, попередньо збризкують водою, прокочують


Для зміцнення кутів арки добре використовувати тонкий металевий куточок.

голчастим валиком. Можна поверхня заготовки з ГКЛ змочувати за допомогою звичайної вологої губки. А при відсутності голчастого валика проколи приблизно до половини товщини листа можна зробити тонким шилом. Через кілька хвилин смуга ГКЛ вигинається дугою необхідного радіуса. Кріпити її на каркас можна у вологому стані. Але робити це слід з великою обережністю. Годин через 12 ця частина арки повністю висохне і прийме потрібну форму. Залишиться арку добре прошпаклювати, ошкуріть, виробити остаточну обробку.

Для заключного етапу роботи може знадобитися будівельна серпянка. Її наклеюють на кути конструкції і закріплюють шпаклівкою. Для зміцнення кутів можна замість серпянки застосовувати спеціальний тонкий металевий або пластиковий куточок. Він теж закріплюється шпаклівкою. Далі закладаються заглиблення від головок саморізів. Після повного висихання стиків слід ошкуріть поверхню шкіркою. Далі йде грунтовка глибокого просочення і фінішна шпаклівка. Після обробки всієї поверхні арки дрібною шліфувальною сіткою її можна фарбувати в будь-який колір або обклеювати шпалерами. Фарбу бажано використовувати водополимерную. Оформлення арки накладними пінопластовими галтелями може надати їй неповторний вигляд.
Повернутися до змісту
Види арочних отворів


З міжкімнатними арками ви не тільки позбудетеся від дверей, але і візуально розширите простір.

Знаючи основні кроки та прийоми монтажу арок, можна експериментувати з формами і типами подібних споруд. Арку можна зробити класичну та асиметричну. Вона може бути трапецієподібної і будь-який інший, самої неймовірної форми. Особливо добре арка виглядає на тлі багатоярусних стель, обладнаних оригінальною системою освітлення. Дуже добре мати заздалегідь вирізаний з щільного картону в натуральну величину шаблон арки. З його допомогою буде простіше зробити металевий каркас арочного склепіння.

Арочні конструкції можуть мати постійний радіус кривизни. Це напівкруглі арки. Бувають арки з радіусом непостійним — половиною еліпса. Напівкругла арочна конструкція монтується найчастіше в дверний отвір, висота якого 2500 мм і більше. Арки у вигляді половини еліпса більше підходять для широких отворів.
Для квартир малої площі з низькими стелями підійде арочний отвір типу «модерн». Він має рівний центр і злегка закруглені кути. Широкий міжкімнатний отвір добре буде виглядати з аркою «романтика». У квартирах достатньої площі оригінально виглядає складна арка з полицями. Вона одночасно є перегородкою між кімнатами, замінює стіну, а також виконує функцію книжкової шафи. При її виготовленні крім звичайних матеріалів застосовується ще й дерево.
Класичний арочний отвір може бути обладнаний дверима. Такі споруди прикрашають будь-який інтер’єр. Вони встановлюються у кабінетах, спальнях, в кімнатах відпочинку.
Повернутися до змісту
Підсвічування арочних отворів


Якщо ви планує зробити підсвічування арочного отвору, то на стадії монтажу каркаса необхідно протягнути електропроводку.

Арка, вмонтована в дверний або віконний проріз, досить часто доповнюється вбудованим підсвічуванням. Для цієї мети використовуються галогенні лампи і неонові світильники. Такі арки виглядають більш сучасно і функціонально. Два невеликих точкових світильники з направленим променем відмінно підсвітять отвір арки. Саме ж приміщення залишиться неосвітленим. Це дуже зручно буває вночі. Установка підсвічування не викликає жодних проблем. Потрібно тільки виконати отвори під світильники і протягнути електропроводку. Робиться це на стадії монтажу каркасу.

Отвори легко вирізати звичайним вузьким гострим ножем. Можливі відколи й нерівності на поверхні ГКЛ закриються накладкою, яка йде в комплекті з освітлювальною арматурою. Отвори можна вирізати за допомогою спеціальної фрези, яка кріпиться в патроні дриля або перфоратора. Повністю зібрати систему підсвічування можна після закінчення всіх обробних робіт. Арочний отвір можна підсвітити декоративними світлодіодними елементами.
Монтаж арки з гіпсокартону: інструменти та матеріали Монтаж арки з гіпсокартону: інструменти та матеріали Reviewed by віталій on 12:36 Rating: 5