АКТУАЛЬНО

[5]

Вас просят открыть капот или багажник? Ценные советы водителям




Вас просять відкрити капот, багажник або двері автомобіля.Сообщает http://www.zvistka.net
Рекомендація:

– Попросити інспектора пред’явити службове посвідчення, пункт 2.4 ПДР (зафіксувати його дані)

– Після того як інспектор запропонував вам відкрити капот, багажник або двері автомобіля, ввічливо попросіть його скласти протокол огляду (ст. 27.9 КоАП) і ЗАПРОСИТИ двох понятих.

Причому, зовсім не важливо, відбувається це на стаціонарному посту або в глухих степах. У розділі 2 ПДР «Обов’язки водія» це не вказано як обов’язкове виконання, лише просто за усною вимогою інспектора.

– Якщо інспектор підміняє поняття «огляд» і «огляд» – він лукавить.

Скажіть йому, що огляд буває технічний або візуальний. Якщо хоче нехай розглядає машину зовні, а салон через бічні стекла.

– При цьому інспектор не має права вимагати від вас вивернути кишені або вміст барсетки. Це відноситься до особистого догляду та регулюється статтею 27.7 КоАП.

Особистий огляд здійснюється особою однієї статі з особою в присутності двох понятих тієї ж статі під протокол особистого огляду.

– Огляд автомобіля без протоколу і без понятих кваліфікуються статтею 19.1 КоАП «Самоправство». Якщо інспектор самовільно відкриває двері салону або кришку багажника, риється в бардачку, то негайно дзвонити в «102» і повідомляйте про незаконний обшук у вашій машині.

– Пошук понятих повністю лежить на плечах співробітника ДАІ. Після 5 хвилин бездіяльності інспектора повідомте йому, що якщо він продовжить вас затримувати, то буде здійснений дзвінок в «102» з розповіддю про порушення ним статті 12.35 КоАП «Не законне обмеження прав на керування транспортними засобами»

– Якщо вирішили відкрити багажник, виключно за усним проханням інспектора, то пам’ятайте, що робите ви це на свій страх і ризик. Були випадки, коли після цього, «раптом» знаходився патрон від пістолета або білий порошок в пакетику, нібито «випадково» виявлений під доріжкою. План «розкриття» ніхто не відміняв.

– Існує «хитрий» прийом інспектора: після відмови відкрити багажник без протоколу огляду, вас просять пред’явити знак аварійної зупинки (аптечку, вогнегасник), щоб ви, відкривши багажник, їх дістали. Просимо інспектора вказати номер статті ПДР яка зобов’язує вас пред’явити наявність необхідного. Немає такої статті. Нагадуємо, інспектору, що, коли ви виїжджали, всі ці предмети були присутні в наявності і лежали в багажнику машини. Хоче переконатися особисто – хай складає протокол огляду і ви відкриєте багажник. Далі діємо згідно Глави №16 «Інспектор хоче перевірити технічний стан автомобіля»

У 10-ти денний термін відправляємо скаргу на дії ІДПС

Роз’яснення:

Необхідно знати, що стаття 27.9 КоАП «Огляд ТЗ» зобов’язує співробітників поліції проводити огляд автомобіля в вашій присутності. Інспектор може лише попросити, щоб ви відсунули пакет в багажнику або підняли накидку на задньому сидінні. Але, ні в якому разі не має права це робити власними руками. Інакше законом ці дії кваліфікуються як обшук. Право на обшук дає постанову суду або санкція прокурора. Саме по собі прохання скласти протокол огляду змусить інспектора задуматися: «а з чого б це так?» Чи буде водій, у якого щось протизаконне в багажнику, так сміливо себе вести?

Перспектива попрацювати з урахуванням норм закону, «а не за поняттями» зовсім не потішить його. Так само потрібно шукати понятих. Пам’ятайте, що такими не можуть бути ні співробітники поліції, ні пасажири вашого автомобіля – в якості понятих можуть виступати лише люди абсолютно незалежні: водії автомобілів, їх пасажири, та й просто пішоходи.

Будьте наполегливі, ввічливі і з відтінком «металу» в голосі. Так як тихе бурмотіння, бігаючы очі і тремтячі руки ніяк не говорять про впевненість водія. Тут діє принцип сполучених посудин, тобто чим більше впевненості у водія, тим менше залишається її у інспектора. Інспектор буде зобов’язаний вказати в протоколі досить вагомі причини, по яких йому довелося вдатися до процедури огляду. А це не так просто.

Пам’ятайте, що при звірці номерів кузова і двигуна відтирати від бруду або шукати їх розташування, в ваш обов’язок не входить. Ви можете і зовсім не знати, де розташований номер двигуна. На облік машину ставили колеги інспектора ДПС з МРЕВ. Всі питання за цією адресою. Вивертання кишень і вмісту сумочки в процес огляду автомобіля теж не входить.

Для огляду необхідний вагомий привід. І якщо причина «надумана» або інспектор проводить огляд без складання протоколу, то знайте: інспектор переступив межу закону в статті 19.1 КоАП «Самоправство». Складаємо скаргу на дії ІДПС

Ніякий масовий огляд (з порушенням процесуальних норм) всіх автомобілів поспіль навіть в період проведення антитерористичної операції або плану «Перехоплення», за федеральним законом в мирний час неприпустимий!
Вас просят открыть капот или багажник? Ценные советы водителям Вас просят открыть капот или багажник? Ценные советы водителям Reviewed by віталій on 06:12 Rating: 5