АКТУАЛЬНО

[5]

Парадокси бізнесу Герег: "Епіцентрів" менше, а грошей більше





Власників найбільшої мережі будівельних гіпермаркетів звинувачують у спонсоруванні окупантів. Активісти запевняють, що кримські магазини змінили вивіску і продовжують працювати за російськими правилами, справно відраховуючи податки до казни країни-агресора.
Після публікації е-деклараций українських політиків і чиновників країна перебуває в глибокому шоці. Еліта зберігає вдома нечувані суми, які в цілому можуть спокійно перекрити декілька річних бюджетів країни.  пишеhttp://znaj.ua
Шокувавши людей цією інформацією, політики почали виправдовуватися, мовляв, нема чого заздрити, все нажито непосильною працею. А те, що у багатьох фінансовий підйом співпав із їх вступом у владу — це не інакше, як випадковість. І яскравим тому прикладом є бізнес-імперія знаменитої сім'ї Олександра і Галини Герег.


Згідно з е-декларацією Олександр Герега задекларував 9 млн грн, 900 тис. доларів, 900 тис. євро готівкових коштів і житловий будинок в Іспанії за 2,7 млн грн, а його дружина Галина — 1,2 млн доларів, 800 тис. євро та 480 тис. швейцарських франків готівки у 2015 році. Також колишній секретар Київради вказала в електронній декларації, що купила в 2007-му автомобіль BMW 730D (2007 рік випуску) за 490 тис. грн і в 2009-му — Porsche 911 Carrera 4S (2008 рік випуску) за 1,2 млн грн.
Подружжя є власниками мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр", "Нова лінія", компаній "Карпатська кераміка", "Центр будівельних матеріалів "Осмолода", "Лісова пісня", "Моноліт", "Інтертуризм", "Алга Актив", "Київметалопром", а також інвестиційного фонду "Оферент". Крім того, Гереги є власниками 3 компаній на Кіпрі і 2 — на Британських Віргінських островах.
Свій перший будівельний супермаркет "Епіцентр" вони відкрили у столиці 2003 року. Проект виявився настільки вдалим, що отриманий прибуток через декілька років дозволив подружжю замислитися про політичну кар'єру. І вже в 2006 році Галина Герега пройшла до Київради за списками "Цивільного активу" Києва.
У 2009 році Гереги відрили найбільший у світі гіпермаркет формату "зроби сам", а через рік з'явилися ще три гіпермаркети. У 2010-му "Епіцентр" став спонсором "Євро-2012" в Україні. Паралельно з цим Галина Герега з подачі тодішнього мера Леоніда Черновецького стала главою Київради. А через два роки її чоловік Олександр Герега пройшов до парламенту. У 2013-му стан сімейства Герег експерти оцінили в 794 млн доларів.
Политичні скандали
Політична кар'єра сім'ї не обійшлася без гучних скандалів. Поки Галина Герега займала пост секретаря Київради, столичні активісти звинувачували її у масовому дерибані землі.
З подання "сірого кардинала" уряду Януковича Сергія Льовочкіна, повідомляє портал skelet.info, вона активно лобіювала інтереси Партії регіонів аж до завершення революції.


Крім того, Галина Федорівна встигла відмітитися на цій посаді під час скандальної "швидкісної сесії" Київради, яка за 10 хвилин прийняла 5 рішень і втекла із залу засідань. Причиною, з якої усе це відбувалося так швидко, був штурм будівлі активістами під час згаданого засідання.
Олександр Герега також був завжди лояльний до Партії регіонів. Свідоцтвом цього є те, що після обрання за мажоритарним округом — він увійшов до регіоналів у фракцію. До речі, він був одним з тих, хто голосував за "диктаторські закони" 16 січня.


За повідомленнями ЗМІ, на посту секретаря Київради Галина Герега активно зловживала своїм службовим становищем. Вона уклала інвестиційний договір, згідно з яким величезна земельна ділянка (майже 10 га) за адресою вулиця Полярна, 20 була у результаті передана приватному підприємству "Епіцентр". З урахуванням того, що сім'я Галини Федорівни володіє "Епіцентром", у прокуратури виникло дуже багато питань про законність цих дій. В ході перевірки було доведено, що при передачі згаданої ділянки порушено земельне законодавство України.
Дружба із владою і відсутність опору у веденні бізнесу призвели до того, що Гереги прийняли рішення розвивати свій бізнес за межами України. У 2013 році "Епіцентр" планував відкрити мережу магазинів у Росії. Почати вирішили з Москви.
Як повідомляли ЗМІ, в одній з російських консалтингових компаній підтвердили, що отримали запит від "Епіцентра" на пошук майданчиків у районі МКАД (Московська кільцева автомобільна дорога) для будівництва торгового центру або готового об'єкта для купівлі. "Епіцентр" цікавився ділянками площею близько 10 га. Всього впродовж десяти років власники мережі планували інвестувати близько 1,5 млрд дол. у будівництво приблизно 20 магазинів.
Але агресія з боку Росії у Криму, а потім на Донбасі завадила планам. А може, й ні...
Чий "Эпіцентр" у Криму
Поки будівельні магнати планували підкорювати російський ринок, сама Росія їм шкодила. Через окупацію Донбасу в "Епіцентрі" заявили, що закрили цілий ряд гіпермаркетів на непідконтрольних територіях.


А ось кримський бізнес під знаком питання, як повідомляють вітчизняні ЗМІ, мережа гіпермаркетів "Епіцентр" після окупації Криму продовжує працювати, очевидно, сплачуючи податки Росії. Хоча в самому "Епіцентрі" від своїх магазинів відхрестилися, мовляв, самі не торгують, а здають приміщення в оренду.
І дійсно, на магазинах у Сімферополі вивіску "Епіцентр" змінили на "Новацентр". Цим і обмежилися, зовнішній вигляд залишився тим самим. У реєстрі юридичних осіб Федеральної податкової служби Росії з'явилося ТОВ "Новацентр К". До речі, українська компанія офіційно називається ТОВ "Епіцентр К".
Журналісти знайшли підстави стверджувати, що російська фірма "Новацентр К" пов'язана з українською мережею гіпермаркетів "Епіцентр К". Що, як і "Нова лінія", належить екс-регіоналові Олександру Герезі.
Про зв'язок кримської та української мережі побічно говорить і кадрова політика. Генеральним директором ТОВ "Новацентр К" є Юрій Носач, який значився комерційним директором українського "Епіцентра". Крім того, у відділі персоналу "Новацентр К" запевняють, що українська компанія "Епіцентр К" "просто перереєструвалася", була "Епіцентром", а стала "Новацентром".


Більше того, українські журналісти запевняють, що "Епіцентр К" через ТОВ "Алмера" продавав товари "Новацентру К" за заниженими цінами.


Втім, багато вітчизняних експертів зазначають, що ситуація до кінця не ясна. Втративши мережу магазинів на сході країни і в Криму, "Епіцентр" мав би показувати зниження прибутку. Але, всупереч усім законам логіки, доходи компанії зросли.
Як повідомляє delo.ua, в 2015 році будівельні мережі істотно поліпшили свої фінансові результати. На першому місці "Епіцентр" (ТОВ "Епіцентр К"). Чистий доход компанії за 2015 рік склав 22,7 млрд грн проти 19 млрд в 2014-му. Чистий прибуток компанії за 2015 рік — 1,8 млрд грн.
Оборот компанії продовжує зростати і в 2016 році. Так, за підсумками першого півріччя доход підприємства склав 14,2 млрд грн, а аналогічного періоду минулого року — 11,7 млрд грн. Тобто приріст склав 21%, — уточнює Петро Михайлишин, гендиректор "Епіцентру К".
На другому місці в рейтингу — "Нова лінія", яку "Епіцентр" придбав кілька років тому. Чистий дохід мережі в 2015 році склав 3,29 млрд грн, чистий прибуток 231 млн грн.
Ось такі чудеса демонструє український бізнес на тлі кризи і зменшення числа своїх торгових точок. Як би там не було, торгова мережа продовжує працювати (навіть якщо тільки здавати в оренду приміщення), тобто і платити податки, але не в Україні, а в окупованому Криму. Фактично ці кошти йдуть на поповнення бюджету країни-агресора.
За матеріалами ЗМІ
Парадокси бізнесу Герег: "Епіцентрів" менше, а грошей більше Парадокси бізнесу Герег: "Епіцентрів" менше, а грошей більше Reviewed by віталій on 17:03 Rating: 5